7 energievreters – en hoe ze te turnen!

Soms ben je moe en voel je aan alles dat je het niet even hebt bijgeslapen.
Tuurlijk, het kan zijn dat je druk bent geweest, of in een periode van drukte jezelf wat voorbij bent gelopen.
Maar de afgelopen jaren hebben we ontdekt dat er nog veel meer dingen zijn die je onbewust energie kunnen kosten en jarenlang onder de oppervlakte kunnen blijven als je er niet bewust van wordt.

Young blonde housewife having a headache while preparing dinner.

1. Jezelf steeds maar weer vergelijken met anderen.
Bewust en onbewust. We leven in een maatschappij waarin successen en resultaten tegen elkaar worden afgewogen. Waarin het recht van de slimste, sterkste, knapste, …. en vul maar in…. heerst. “De ander is verder of minder ver dan jij” “Beter of minder goed”. Wat je met vergelijken eigenlijk doet, is een dikke middelvinger naar jezelf opsteken. Je haalt jezelf omlaag. Maar om je niet zo te willen voelen, moet je veel dingen doen om jezelf op te peppen.
Jezelf streng toespreken, jezelf uit een dipje trekken, argumenten bedenken… Ga maar eens na. Hoe vaak en waarmee vergelijk je jezelf met anderen?
De oplossing? Realiseer je dat achter elke vergelijking een verlangen van jezelf schuilgaat. Dat we van nature denken vanuit vergelijking, maar dat je je daarmee nog meer afgescheiden gaat voelen van de ander en van jezelf. Focus je dus vooral op jezelf. Schrijf op waar je trots op mag zijn. Wat je allemaal wél hebt. Geef je verlangen de ruimte!

2. Je over van alles en nog wat schuldig voelen.
Dit is vast geen onbekende! Schuldgevoel heeft te maken met de angst niet genoeg te zijn, te doen, of whatever. Als je jezelf dus schuldig voelt, vraag jezelf dan eens af: aan wat voor plaatje moet je voldoen om goed genoeg te zijn en te doen? Is dit reëel? Of kun je zachter en liever voor jezelf zijn? Een mooie manier om van schuldgevoel af te komen is om in de spiegel te kijken en hardop naar jezelf uit te spreken: “ik vergeef mezelf”.

3. Je schamen over iets.
We doen vaak heel veel moeite om te verbergen waar we ons over schamen. Dit vreet energie! Het is één van de laagste energieën waar je in kunt zitten; je brengt jezelf letterlijk omlaag. Waar schaam jij je over? Schaamte heeft geen ruimte als het uit de schaduw komt. Praat dus met iemand die je vertrouwt over dat waar je je (diep van binnen?) voor schaamt, je zult zien dat zodra dit het licht ziet, het direct een stuk lichter voelt.

4. Je frustreren over het gedrag van een ander.
Bedenk dat iedereen zijn of haar eigen pad heeft én zijn of haar eigen angsten met zich meedraagt. Dat zie je vaak terug in het gedrag van een ander, er zit een pijn onder en als je die herkent, helpt het om met compassie naar hem of haar te kijken. Als iets je triggert in een ander, bedenk dan ok dat het altijd projectie is; gedrag wat jij van jezelf wat minder mag laten zien. Oh en last but not least: Je MAG je ook omringen met mensen die je wél energie geven. Het is jouw leven en met hoe meer positiviteit je jezelf omringt, hoe beter het is voor jou!

5. Veel moeten.
Ga eens na: hoe vaak gebruik jij het woord “moeten”? Schrap het uit je vocabulaire! Steeds als je jezelf betrapt op “ik moet”.. vervang dit woord dan eens heel actief door “willen” of “mogen”. Ervaar wat de lading met je doet! Dan kost het je geen energie, maar krijg je inzicht in je energie en houd je energie over.

6. De balans tussen geven en ontvangen kwijt zijn.
Vaak zijn we ons hele leven aan het geven. We voelen perfect aan wat anderen nodig hebben en spelen daar op in. We zorgen voor iedereen, maar soms maar heel belabberd voor onszelf. Als je heel veel geeft, dan raak je op een gegeven moment leeg. Het kan in de kleinste details zitten. Ga maar eens na voor jezelf. Geef jij in dezelfde mate aan jezelf als je aan anderen geeft? Denk aan jouw tijd, energie, maar ook hele praktische dingen? Soms is het nodig om te VRAGEN om te kunnen ontvangen. Hulp vragen kan lastig zijn, maar vergeet niet hoe groot plezier je mensen er mee doet als om hun hulp wordt gevraagd! Go for it!

7. Voortdurend bezig zijn met de toekomst.
Als je steeds bezig bent met het (proberen te) plannen van je toekomst, dan weerhoudt je jezelf van de meest mooie momenten in het nu. Bedenk dat alles wat gebeurt, gebeurt met een reden. Je bent precies op het juiste moment op de juiste plek. Dit moment is precies waar je moet zijn! Probeer dus vooral te leven in het nu, want in het nu voel je vertrouwen en ontvouwen zich de mooiste mogelijkheden.

De combinatie van rust, goed voor jezelf zorgen en inzicht in je gedrag zoals hierboven, zorgt ervoor dat je steeds meer bij je Innerlijke Wijsheid komt. Bij wat voor jou belangrijk is. En het leven te gaan leiden dat voor jou bedoeld is!


signature