De positieve impact van lachen

Lachen is de kortste afstand tussen twee mensen. – Victor Borge (Populaire Deense komiek, dirigent en pianist uit de midden/late 20e eeuw)

Hoe lach jij?

Snuif je? Gier je? Schudden je schouders? Wordt je gezicht rood, gaan je neus of ogen lopen? Schud je heen en weer, of voor- en achteruit? We zijn het meest authentiek en geven ons het meest bloot wanneer we lachen.

Misschien is dat een van de redenen waarom lachen zo goed is voor ons. Lachen heeft een geweldige fysieke uitwerking; de longen, buikspieren en ribbenkast rekken uit, ja zelfs je hele lichaam (afhankelijk van hoe levendig je lacht).

Mentaal gezien geeft het ons een energiestoot en een kans om uit te schakelen,  het is vrijwel onmogelijk om aan iets anders te denken als je lacht. Emotioneel gezien zorgt de aanmaak van blije hormonen (zoals dopamine, oxytocine en serotonine) en het loslaten van stress voor een goed humeur en minder spanning voor de rest van de dag.

Daarnaast zijn er minder bekende, maar niet minder waardevolle, sociale voordelen van lachen.

Lachen als een manier om relaties te veranderen

Lachexpert Robert Provine (Professor in Psychologie en Neurowetenschappen aan de Universiteit van Maryland, Baltimore County) heeft ontdekt dat lachen voornamelijk een vorm van sociaal gedrag is. Het helpt om sociale verbintenissen te vormen en in stand te houden. Met andere woorden, lachen is een krachtig middel voor verandering in onze relaties.

Het werkt zo:

Geschater & gelach tijdens de ontdekkingsreis van Mindful Run

Met vrienden
Provine’s onderzoek onthult dat we 30 keer meer kans hebben om te lachen wanneer we met iemand anders zijn dan wanneer we alleen zijn.

Wanneer we samen lachen, laten we aan mensen zien dat we op ze gesteld zijn, het met ze eens zijn, ze begrijpen, en dat we deel uitmaken van dezelfde groep. Tijd uittrekken om te ontspannen en te lachen met vrienden is een prima manier om vriendschappen te versterken.

Psychiater Joseph Richman, professor emeritus aan het Albert Einstein Medical Center in de Bronx, New York, zegt dat het meer is dan alleen maar het gevoel dat je bij een groep hoort. De sterkere verbintenissen die we creëren wanneer we op een humoristische manier een moeilijke ervaring of probleem delen, kunnen helpen om gevoelens van vervreemding die zouden leiden tot een depressie, te overwinnen.

Met collega’s
Samen lachen kan het gemakkelijker maken om te communiceren en samen te werken, zelfs wanneer mensen verschillende culturele achtergronden hebben.

Het resultaat? Als zaken gevoelig liggen of gespannen zijn, kan lachen een competitieve neiging verlagen en het samenwerken als een team bevorderen.

Met een publiek
Het is oude truc, maar op een of andere manier werkt het. Humor gebruiken om het ijs te breken met een publiek helpt hen om jou aardig te vinden en empathie voor je te voelen.

Je laat je een beetje van je kwetsbare kant zien en wint je publiek zo voor je. Daarnaast ontlaadt je aanwezige spanning of nervositeit in de zaal door iedereen toestemming te geven om hard te lachen. Nu kun je verdergaan met de show, in de wetenschap dat je een warm onthaal krijgt.

Lol & geinigheid tijdens het opdoen van kennis & lekkers bij een van onze KookWorkshops

Bouw sterkere relaties op met humor

We lachen het meest wanneer we aan het praten zijn met anderen, en in die gesprekken lachen we zelden om echte grappen. Het blijkt dat maar 10 of 20 percent van het lachen een reactie is op humor.

Lachen heeft een grotere kans om te ontstaan wanneer mensen die elkaar kennen of aardig vinden, of contact zoeken, aan het praten zijn. Dus glimlach. Wees bereid om te lachen. Bekijk de dingen van de komische kant.

Je zult jezelf vaker zien giechelen, grinniken of gieren van het lachen dan je zou verwachten terwijl je bouwt aan nieuwe en sterkere relaties.

Probeer het volgende om meer te lachen in je leven

Het Engelse bureau Laughology(www.laughology.co.uk) werkt aan het samenbrengen van spel en lachen op de werkplek. Hun uitgangspunt: “Beschouw positief geklets als verbaal kietelen. Dit helpt om onze relaties fris, sprankelend en energiek te houden, en een omgeving die geniet van lachen te bevorderen”. En ook: “Als je iets ziet dat je aan het lachen maakt, maak een aantekening en, belangrijker, vertel erover aan iemand anders. Geef het door en lach tot het zeer doet!”

De in Amerika gevestigde Laughter Online University (www.laughteronlineuniversity.com) is een informatiebron voor mensen die de fysieke, emotionele, mentale, sociale, en spirituele voordelen van lachen zoeken, en -belangrijker- voor mensen die willen dat plezier een verschil maakt in sociale en zakelijke omgevingen.


signature