Hardlopen bij koud weer…Brrrr?

Vandaag is de eerste koude dag die doet lijken alsof de winter haar intrede heeft gemaakt. Brrrr! Kachel aan in huis en natte sneeuw buiten. Maar, voor ons is dit het ultieme weer om te gaan hardlopen. Want, koud weer is misschien niet je favoriete weertype om in te gaan hardlopen, maar jij als hardloper hebt er alleen maar profijt van.

Als je in koude weersomstandigheden gaat hardlopen verbrand je bij iedere stap die je zet meer vet dan dat je gaat hardlopen in warme omstandigheden. Onderzoekers uit het koude Finland kwamen erachter dat je bij hardlopen in nul graden Celsius niet alleen de vetverbranding stimuleert, maar ook het percentage vet van alle brandstof die je verbrand.

Het laatste punt heeft alles te maken met het bruine vet in je lichaam. Het zogenaamde witte vet is een opslagbunker voor overbodige calorieën, terwijl bruin vet juist vetten verbrandt. Als we kijken naar de omvang van mensen zijn mensen met bruin vet over het algemeen slanker.

Iets waar de Finse onderzoekers achter gekomen zijn is dat bruin vet bij koude weersomstandigheden geactiveerd wordt om het lichaam op temperatuur te houden. Dit wetende werkt hardlopen dus zeker weten in jouw voordeel!

Daarnaast lijkt het buiten wel een sprookje. We love sprookjes! Jij ook? In alle rust, met aandacht, genieten van de prachtige natuur in winters outfit, in mijn achtertuin. Vanmorgen hebben wij tijdens onze hardloop sessie dan ook even een klein momentje pauze genomen om een foto te maken van het mooie winterse uitzicht ❤️

fullsizeoutput_3825

IJmuiden aan Zee – Mindful Run aan Zee


signature