Meer controle krijgen over je fysieke gezondheid

Onze lichamen zijn elke minuut van de dag druk bezig de cellen, spieren, botten, huid, bloed en zenuwen van dat buitengewone menselijk lichaam te vernieuwen en aan te vullen. Je hebt misschien weleens illustraties gezien die het lichaam als een soort van fabriek vol met kleine hardwerkende arbeiders voorstellen; dat is niet zo ver van de waarheid!

Maar de fabriek heeft brandstof van buitenaf nodig. Ons lichaam kan de benodigde hoeveelheden van de vele grondstoffen niet alleen produceren. Er zijn tientallen van vitaminen en mineralen die we van buitenaf aangeleverd moeten krijgen, om alles in de juiste balans draaiende te houden. Deze stoffen – de zogenaamde micronutriënten – komen uit het voedsel dat wij eten of de voedingssupplementen die wij als aanvulling bij ons dagelijks dieet innemen.

Er zijn tientallen van vitaminen en mineralen die we van buitenaf aangeleverd moeten krijgen, om alles in de juiste balans draaiende te houden.
Waarom noemen wij ze micronutriënten? Om ze onderscheiden van de macronutriënten die we in substantiëlere hoeveelheden nodig hebben: de koolhydraten, eiwitten en vetten die het lichaam in grotere hoeveelheden nodig heeft.

Hoewel de hoeveelheid aan vitaminen en mineralen die wij nodig hebben kleiner is, zijn ze absoluut noodzakelijk voor een optimale gezondheid. Het is een fascinerend en complex onderwerp: de combinaties van cijfers, letters en codes kan verbijsterend zijn, maar als je de tijd hebt om een beetje meer over de basismineralen en -vitaminen te weten te komen, kun je meer controle over je fysieke gezondheid krijgen.

In wezen zijn vitaminen organische stoffen, die helpen om de processen van het lichaam te reguleren, vaak in combinatie met enzymen.

Mineralen zijn anorganische stoffen- ze kunnen niet worden afgebroken – en spelen een belangrijke rol bij het handhaven van de structuur, de zenuwen en spieren van ons lichaam, evenals de regulering van vloeibare elementen.

Vitaminen en mineralen werken samen volgens een delicate choreografie. Sommige combinaties zijn krachtig en heilzaam, terwijl andere elkaar kunnen tegenwerken. Dus hoe meer je weet over elk van de basisvitaminen en -mineralen en hun mogelijke combinaties, des te betere keuzes je kunt maken.

De meesten van ons weten wel iets over de groepen van basisvitaminen: het alfabet van vitaminen A, B, C, D, E en K. Gebrek aan vitamine C – in fruit zoals sinaasappels, zwarte bessen en guaves evenals broccoli en spruiten – veroorzaakte ooit scheurbuik onder de bemanning op lange zeereizen en expedities. Gebrek aan vitamine D – het beste uit zonlicht maar ook in vis zoals zalm, haring en makreel – leidde tot rachitis of Engelse ziekte, een aandoening waarvan we dachten dat die uitgeroeid was maar die onlangs weer de kop opstak.

Vitamine A ondersteunt ons immuunsysteem en gezichtsvermogen (melk en zuivelproducten, pompoen, spinazie en wortelen zijn allemaal rijk aan vitamine A), terwijl de groep van B-vitaminen, van B1 of thiamine tot B12, cyano-cobalamine, in grote lijnen koolhydraten helpen afbreken en energieniveaus ondersteunen.

Misschien zijn de vitaminen E en K het minst bekend. Vitamine E, tocoferol, kan het lichaam helpen de effecten van oxidatieve stress te verminderen: goede bronnen zijn noten, zaden en plantaardige oliën. Vitamine K is ook goed voor het bloed, nieren en botten, en zit vooral in groene bladgroenten zoals spinazie, en sojaolie.

De belangrijkste mineralen kunnen worden onderverdeeld in twee groepen: de macroelementen – zoals calcium (algemeen bekend voor de opbouw van botten en tanden), magnesium (enzymsystemen), kalium (zenuwimpulsen) en natrium (voor het uitbalanceren van vloeistoffen) – en de micro- of spoorelementen. Slechts zeer kleine hoeveelheden van de spoorelementen zijn nodig, maar ze leveren nog steeds een essentiële ondersteuning, zoals ijzer voor het transport van zuurstof of zink dat stollingsvermogen van het bloed verbetert.

Op het internet is er overvloedige en gedetailleerde informatie te vinden. Wanneer je naar een goede bron gaat, zoals een gezondheidsite van de overheid, zul je er heldere en grondige beschrijvingen vinden van alle vitaminen en mineralen en advies over het juiste gebruik er van.

Bovenal is het altijd de moeite waard om kennis te nemen van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden, vooral als je van plan bent om supplementen te nemen om je dagelijkse dieet te ondersteunen. En vergeet niet dat supplementen precies dat zijn, niet meer en niet minder: een extra bron van vitaminen en mineralen, nooit een vervanging van een uitgebalanceerd dieet; een geweldige manier om je algehele welzijn te ondersteunen.

Onze top 5 suppletie toppers lezen?


signature