Zoek het water op…

Buiten bewegen voelt als bevrijding

Ken je het spreekwoordelijke gezegde ‘Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd’. Mijn versie is ‘Iedere dag een uur naar buiten laat je lachen en leven’. Tijdens alle trainingen, cursussen, workshops en events die ik geef, neem ik de mensen mee naar buiten. Het lijkt misschien vanzelfsprekend dat een flinke wandeling of fietstocht door het bos, over het strand of in de bergen je lichaam, geest en ziel reinigt. Iedereen die het wel eens gedaan heeft kan dit beamen. Maar behalve persoonlijke anekdotes, is het ook wetenschappelijk bewezen dat het doorbrengen van tijd buiten de deur over veel mentale voordelen beschikt. De lichamelijke bevrijding die je ervaart als je naar buiten gaat, laat je ook een soort van mentale bevrijding voelen. Nu heeft de wetenschap ontdekt dat in de natuur aanwezig zijn inderdaad je hersenen veranderd. (lees hier wat artsen verklaren). Naast dat je humeur aanzienlijk verbeterd, slaap je beter door in beweging te komen en laat langdurig actief bewegen zelfs verhoogde cholesterol en bloeddruk dalen.

Zwemmen in koud water voor weldaad en energie

Wist je trouwens dat de natuur helpt ons te herstellen en ons immuunsysteem te versterken? En dat bewegen in de buurt van water goed is voor je emotionele gezondheid? De Universiteit van Exeter heeft een onderzoek gedaan naar de belangrijke kwaliteiten van water en de rol naar ons psychologisch welzijn. Het onderzoek heeft uitgewezen dat de negatieve ionen in water natuurlijke antidepressiva zijn. Deze negatieve ionen kun je in grote hoeveelheden vinden, zelfs in een ijsklontje. Daarom is het goed voor de emotionele gezondheid om te wandelen in de buurt van een meer, rivier, beek of zee.

Dussss….wat doe ik íedere dag? De zee opzoeken! Niets voelt weldadiger dan met de blote voeten door het water, wandelend of hardlopend. En….wanneer ik mezelf warm heb gelopen, is een dip onvermijdelijk. Die dip voelt voor mij als kers op de slagroom. Bloedvaten worden verwijd door het koude water. Dit stimuleert het lichaam om gifstoffen uit te scheiden en endorfine vrij te laten, zodat je je goed voelt.

Een van de voordelen van wonen aan de kust. Deze zaterdag mag ik weer met weldaad en energie starten. Woon jij ook dicht bij een water? Maak er gebruik van! 😉

Liefs, Kelly

Vanmorgen door de zee van IJmuiden

 

 


signature